КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Усе, що треба знати про НМТ-2024: календар проведення, особливості тестів, необхідні документи та корисні посилання для підготовки.
НОВИНИ

Усе, що треба знати про НМТ-2024: календар проведення, особливості тестів, необхідні документи та корисні посилання для підготовки.

11-04-2024, 09:29

 Усе, що треба знати про НМТ-2024: календар проведення, особливості тестів, необхідні документи та корисні посилання для підготовки.

У 2024 році Національний мультипредметний тест (НМТ) майбутні абітурієнти та абітурієнтки складатимуть з 14 травня до 25 червня на основній сесії й з 11 до 19 липня – на додатковій. На вступників чекає тестування із чотирьох предметів (три обов’язкові та один на вибір), з яким вони працюватимуть в один день у тимчасових екзаменаційних центрах.
З новацій цьогорічного тестування – перерва у 20 хв, вищий пороговий бал (15 %), обов’язкова історія України, повернення української літератури та географії, тести мовами корінних народів та національних меншин. Як і минулоріч, учасники зможуть скласти тест і в Україні, і за кордоном.
КАЛЕНДАР НМТ-2024: ВАЖЛИВІ ДАТИ ТА НОВОВВЕДЕННЯ:
У 2024 році тестування відбудеться під час основних і додаткових сесій:
основні: 14 травня – 25 червня;
додаткові: 11–19 липня.
З огляду на те, що в травні в школах ще триває навчальний рік, на одному з вебінарів на YouTube-каналі iLearn Тетяна Вакуленко, директорка УЦОЯО, зазначила, що в цей час НМТ переважно складатимуть випускники минулих років. Однак фінальну інформацію про дату й місце проведення вступникам потрібно шукати у своїх запрошеннях, які з’являться в персональних кабінетах до 8 травня.
Інші важливі дати НМТ-2024:
з 14 березня до 11 квітня включно триває основний період реєстрації на НМТ.
до 15 квітня зареєстровані учасники й учасниці ще матимуть змогу внести зміни в персональному кабінеті.
Це може бути, наприклад, зміна четвертого предмета на вибір, населеного пункту в Україні чи за кордоном, де майбутні абітурієнти хочуть складати тестування, виправлення помилок під час реєстрації, якщо на них вказали фахівці УЦОЯО в кабінеті.
Саме в персональному кабінеті буде розміщена вся важлива інформація про тестування, дані про місце й час його проходження, а також результати для вступу;
з 10 до 15 травня – додатковий період реєстрації для осіб, які з поважних причин не змогли зареєструватися в основний період, взагалі не створювали кабінети на сайті УЦОЯО, а також для тих, кому було відмовлено в основній реєстрації.
Фахівці Центру звертають увагу, “якщо не натиснути на кнопку “Надіслати на обробку” – регіональний центр не зможе опрацювати інформацію, через що особу не буде зареєстровано для участі в НМТ”. Зміни до реєстраційних даних у додатковий період реєстрації можна буде внести до 19 травня;
до 8 травня зареєстровані учасники й учасниці основних сесій НМТ зможуть завантажити запрошення зі своїх персональних кабінетів. Там буде вказано дату, час і місце проведення НМТ. Учасники додаткових сесій дізнаються про дату, час і місце проведення тестування до 8 липня.
Важливо!
З міркувань безпеки учасників НМТ-2024 просять не розголошувати стороннім особам дані про те, де й коли вони складатимуть тестування. Від цього залежить не тільки їхня безпека, а й безпека інших учасників та фахівців, які допомагатимуть у роботі тимчасово екзаменаційних центрів.
до 2 липня в персональних кабінетах розмістять інформацію про результати основних сесій за шкалою 100–200 балів,
до 26 липня – результати додаткових сесій.
Що ще варто знати про тестування:
формат тестів буде наближений до ЗНО, але, як і в минулі роки, саме тестування відбудеться на комп’ютері;
усі чотири предмети учасники складатимуть в один день упродовж чотирьох годин із перервою у 20 хв;
будуть доступні тести мовою відповідного корінного народу або національної меншини для тих вступників, які здобували середню освіту цими мовами;
НМТ відбуватиметься в тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), які створять на базі закладів освіти в Україні та за кордоном (в 57 містах 32 країн).
В аудиторіях ТЕЦ буде по 10–20 робочих місць для учасників. Роботу центрів забезпечуватимуть відповідальний за ТЕЦ, ІТ-фахівець та інструктори. До останніх можна буде звертатися в разі виникнення запитань (наприклад, щодо роботи системи, інтерфейсу, у випадку погіршення самопочуття тощо). Якщо ви вже завершили тестування, вийшли з ТЕЦ і лише тоді повідомляєте про проблеми в системі чи про певні порушення, то, на жаль, це буде запізно. Про все варто повідомляти одразу під час проходження тестування;
у 2024, як і в минулі роки, вступники не зможуть складати тестування на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).
НМТ можна буде скласти в будь-якому підконтрольному Україні населеному пункті або в одній із країн за кордоном.
Однак абітурієнти з ТОТ зможуть вступати до українських вишів і без НМТ за співбесідою.
ЯКИМИ БУДУТЬ ЗАВДАННЯ З РІЗНИХ ПРЕДМЕТІВ ТА ЩО ВЗЯТИ ІЗ СОБОЮ НА ІСПИТ
Цьогоріч учні складатимуть НМТ із чотирьох дисциплін: три обовʼязкові (українська мова, історія України (завдання охоплюватимуть події другої половини XVI – початку XXI ст.) і математика) та ще один предмет на вибір:
українська література (для філологічних спеціальностей);
іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська);
біологія;
фізика;
хімія;
географія.
Усього на виконання завдань із чотирьох предметів учасники матимуть 240 хвилин – по 60 хвилин на кожен. Залежно від предмета різнитиметься і кількість завдань:
тести з української мови, історії України, української літератури, біології, хімії та географії міститимуть по 30 завдань;
з математики й фізики – 22 і 20;
з іноземних мов (англійської, іспанської, німецької, французької) – 32 завдання.
Усі вони відповідатимуть чинним програмам ЗНО.
👌 Що взяти із собою на тестування:
оригінал документа, що посвідчує особу (ID-картка, закордонний паспорт, підійдуть також і документи із “Дії”).
Скан-копії чи фотокопії не допускаються;
паперовий або електронний сертифікат учасника НМТ (його можна завантажити зі свого персонального кабінету на сайті УЦОЯО після успішної реєстрації);
запрошення (його не обов’язково друкувати, достатньо мати в телефоні);
крім цього, радять мати із собою ручку (неважливо якого кольору) для роботи із чернеткою,
пляшку води без етикетки та перекус;
допуск здійснюватимуть за пів години до початку тестування.
👎 Що не можна брати в аудиторію ТЕЦ:
ґаджети: телефон, смартгодинник, флешку, навушники, камеру, калькулятор, фотоапарат та інші гаджети.
Наявність прихованих навушників, смартгодинників, калькуляторів, фотоапаратів та інших ґаджетів, флешок книжок, словників є підставою для відсторонення від складання НМТ.
Єдина порада експертів: просто на прохання інструктора завчасно викладіть усе в місце для особистих речей. Дуже часто учасники, коли, на жаль, їх відсторонюють від НМТ через наявність мобільного телефону, запевняють, що той був вимкнений, ним не користувалися і взагалі забули, що він є. Але правила однакові для всіх, оскільки не можна перевірити, чи це правда. Тож вступникам не варто забувати про речі у кишенях, аби ті не «підставили» їх. Тим паче приховати щось буде малореально: з цього року на НМТ повертають практику використання металодетекторів під час допуску учасників до аудиторії в тимчасовому екзаменаційному центрі.

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →