КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > 4 квітня відбулося засідання українсько-румунського круглого столу з нагоди відзначення 75-річчя утворення Північноатлантичного Альянсу та 20-річчя членства Румунії в НАТО
НОВИНИ

4 квітня відбулося засідання українсько-румунського круглого столу з нагоди відзначення 75-річчя утворення Північноатлантичного Альянсу та 20-річчя членства Румунії в НАТО

05-04-2024, 15:48

     Вчора у Блакитній Залі Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича відбулося засідання українсько-румунського круглого столу з нагоди відзначення 75-річчя утворення Північноатлантичного Альянсу та 20-річчя членства Румунії в НАТО, в якому взяла участь керуюча справами виконавчого комітету Кіцманської міської ради Ярослава Раковіца.  

     Ключовими темами для обговорення стали 2 питання про «виклики безпеки в євроатлантичному регіоні та перспективи членства України в НАТО» і «20 років членства Румунії в НАТО: досвід для України».

     В заході взяли участь  Надзвичайний і Повноважний Посол, постійний представник Румунії в НАТО  Сєбастіан Денуц Нєкулеєску (он-лайн), Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Александру Віктор Мікула, Генеральний консул Румунії у м.Чернівці Ірина Лоредана Стенкулеску, державний секретар міністерства національної оборони Румунії Сімона Кожокару, генеральний директор Дипломатичного інституту Румунії Ліліана Попеску, інші представники дипломатичних служб, інститутів громадянського суспільства, посадові особи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. 

     Під час обговорення питання, пов’язаного з європейською інтеграцією та вступом України в НАТО, учасники дискусії відзначили, що в липні 2024 має відбутися ювілейний 75 саміт лідерів країн НАТО у м. Вашингтон. Українська сторона висловила сподівання на підтримку Румунії під час голосування на саміті щодо конкретних кроків на зустріч членству України в Альянсі. В свою чергу, представники Румунії наголосили, що з перших днів повномасштабного вторгнення надавали всю необхідну допомогу, запевнили, що були і залишаються прихильниками членства України в НАТО і продовжуватимуть здійснювати підтримку України та посилювати безпекові заходи на стримання збройної агресії проти союзників.

     Учасники засідання відзначили основні аспекти, пов’язані із вступом України в НАТО:

*Термін вступу України до НАТО буде набагато довший, ніж ми всі очікуємо. Відліком має бути завершення війни;

* Вступ буде атипованим. Ми маємо навчитися швидко робити реконфігурацію;

*Ми маємо бути готовими до різних сценаріїв, в тому числі, болючими, що пов’язані з втратами;

*Турбулентність не зникне. Після вступу України в НАТО ми маємо бути готовими до постійної турбулентності, постійної загрози з боку росії;

*Вступ України до НАТО веде за собою величезну кількість внутрішніх реформ, а не тільки оборонну підтримку;

*Ми маємо сформувати систему колективної безпеки для країни, перш ніж вступити до НАТО;

*Ми маємо думати про те, яким чином забезпечити безпеку Республіки Молдова;

*Постійна готовність всіх членів НАТО виконати пункт 5 щодо колективної оборони;

*Щоб народ України не  втомлювався захищати свої інтереси. Докладати багато зусиль у галузі безпеки, оскільки буде постійна небезпека з боку росії.

 

   На засіданні були запропоновані дві геополітичні системи. Висловили припущення, що наша країна могла б більш асиметрично виступати в безпековій ситуації, створивши два трикутники – 1.Союз Україна-Румунія-Молдова 2. Союз Україна-Румунія-Польща. 

 

  Модераторами заходу  були заступник директора Чернівецького регіонального центру підвищення кваліфікації, кандидат історичних наук, доцент Сергій Гакман та голова Асоціації  «Casa Marii Negre/ Blask Sea House@, доктор філософії Дорін Попеску.

  

 

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →