КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > ПРАВА ДИТИНИ У НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ
НОВИНИ

ПРАВА ДИТИНИ У НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ

27-03-2024, 15:31

 ПРАВА ДИТИНИ У НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ

Коли дитина йде у школу у нього зʼявляється маса нових обов'язків. Але не варто забувати про те, що крім обов'язків у дитини є і права. Закон «Про освіту» перераховує основні права дитини в школі, які обов'язково повинні дотримуватися.
Основні обов'язки та права дитини в школі перераховуються в статуті конкретного освітнього закладу, але вони не повинні суперечити закону «Про освіту».
Основне право - це право на освіту. Учні всіх освітніх установ мають право на отримання освіти у відповідності з державними стандартами та вимогами.
Право на освіту включає в себе, зокрема:
право на навчання за індивідуальними планами;
право на прискорений курс навчання;
право на безкоштовне користування бібліотекою;
право на отримання додаткових освітніх послуг (як платних, так і безкоштовних).
У школі в кожного учня є:
право висловлювати свою думку з усіх питань, що стосуються життя шкільного колективу;
право мати свої ідеї та переконання;
право вільно висловлювати свої думки, не ображаючи при цьому інших;
право отримувати інформацію про себе;
право бути захищеним від насильства й жорстокого поводження;
право бути не таким, як усі;
право нічого не розповідати про свою сім'ю;
право на повагу й доброзичливе ставлення;
право на відпочинок і вільний час;
право захоплюватися тією справою, яка цікавить найбільше;
право вступати в різноманітні дитячі громадські об'єднання.
Якщо дитина вчилася в неакредитованій приватній школі або знаходився на домашньому навчанні, він має право пройти атестацію в акредитованому навчальному закладі та отримати документ про освіту.
Також дитина має право на повагу своєї людської гідності, свободу совісті, інформації, вільне вираження власних думок і переконань. На жаль, ці права дитини в школі можуть порушуватися.
Так, порушенням права на повагу до людської гідності можна вважати різні форми психічного насильства, що зустрічаються в школі:
загрози, приниження, образи словом і ділом з боку вчителів;
пред'явлення до дитини завищених вимог;
систематична необгрунтована критика, висловлена в некоректній формі;
відкрита демонстрація негативного ставлення до школяра;
«булінг» (цькування з боку однокласників);
ксенофобія і дискримінація за будь-якою ознакою.
Що робити в тому випадку, якщо має місце порушення прав дитини в школі? Захист прав дитини в школі - це справа батьків і адміністрації.
Завдання батьків - зауважити, що права дитини утискають, і повідомити про це адміністрацію, завдання адміністрації - розібратися. Зазвичай в конфліктних ситуаціях адміністрація йде назустріч і проводить внутрішнє розслідування, щоб уникнути публічного розголосу.
Також дитина має право на безпечні та приємні умови навчання. Недотримання правил техніки безпеки на уроках фізкультури, запах фарби в коридорах в результаті не закінченого вчасно ремонту, низька температура в класах в зимовий час - все те, що може завдати шкоди здоров'ю дитини, дає вам повне право висловити свої претензії.
Дотримання прав дитини в школі - це обов'язок не тільки педагогічного колективу та адміністрації, але й батьків. Інтереси дитини повинні бути вашим пріоритетом. Якщо дитина скаржиться, не ігноруйте ці скарги, не бійтеся звертатися до адміністрації: вона зобов'язана стежити за тим, щоб права дитини в школі дотримувалися. Якщо ви хочете, щоб у дитини залишилися тільки позитивні спогади про шкільні роки, не бійтеся домагатися дотримання його прав - але при цьому вимагайте від дитини виконання його обов'язків.

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →