КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > На допомогу волонтерам: рада закликає спростити митне оформлення гуманітарних вантажів та подолати корупцію на митницях.
НОВИНИ

На допомогу волонтерам: рада закликає спростити митне оформлення гуманітарних вантажів та подолати корупцію на митницях.

22-01-2024, 17:12

 На допомогу волонтерам: рада закликає спростити митне оформлення

гуманітарних вантажів та подолати корупцію на митницях

Враховуючи вагомий суспільний резонанс, що викликаний законодавчими змінами в частині ускладнення ввезення гуманітарної допомоги в Україну під час воєнного стану, за ініціативи депутата Кіцманської міської ради Вадима СКРИПНИКА, який маючи багаторічний досвід роботи в митній галузі професійно володіє окресленою проблематикою, депутатський корпус Кіцманської міської ради одноголосно підтримав проект рішення ХХХІІІ сесії Кіцманської міської ради VІІІ скликання про звернення депутатів Кіцманської міської ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо недопущення ускладнення ввезення гуманітарної допомоги в Україну.

Дослухавшись до думки волонтерів, депутати Кіцманської міської ради виступили за досягнення розумного балансу між надмірним регулюванням ввезення гуманітарних вантажів, що ускладнює ввезення гуманітарної допомоги, та дерегуляцією цих процесів, що породжує корупцію та зловживання причетних посадових осіб. З такою ініціативою рада скеровує звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України про внесення законодавчих змін до оновленого порядку ввезення гуманітарних вантажів з тим, щоб забезпечити досконалий та такий, що не перешкоджатиме забезпеченню фронту механізм ввезення гуманітарної допомоги.

Окремої уваги заслуговує висловлення чіткої позиції депутатів з приводу попередження задоволення приватних інтересів керівництвом та посадовими  особами органів Державної митної служби України через зловживання владою або службовим становищем при здійсненні митного контролю транспортних засобів та вантажів, які ввозяться як гуманітарна допомога, про що також б’ють на сполох волонтери та періодично повідомляють засоби масової інформації. Зважаючи на зазначене, у адресованому уповноваженим органам зверненні депутати наголосили на необхідності посилити кримінальну та адміністративну відповідальність за вчинення корупційних правопорушень посадовими особами органів Державної митної служби України при здійсненні митного контролю гуманітарних вантажів.

З текстом звернення можна ознайомитись нижче.

Верховній Раді України

Кабінету Міністрів України

 

ЗВЕРНЕННЯ

щодо недопущення ускладнення ввезення гуманітарної допомоги в Україну

Висловлюючи стурбованість щодо прийняття нового Порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, депутатський корпус Кіцманської міської ради ініціює дане звернення до вищих органів державної влади в Україні з метою забезпечення максимального спрощення ввезення гуманітарної допомоги в Україну.

Відповідно до змін, що відбулись у законодавстві України з питань гуманітарної допомоги, з 01.12.2023 року втрачає чинність постанова Кабінету Міністрів України від 01.03.2022 р. № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану» та запроваджується Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2023 р. № 953, яким передбачено цифровізацію процесів надходження та обліку гуманітарної допомоги в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги.

Нові правила, що вводяться з метою запобігти зловживанням з гуманітарними вантажами, на думку представників волонтерського руху призведуть до ускладнення ввезення гуманітарної допомоги. Так, особливістю нового декларування митному органу товарів гуманітарної допомоги є зазначення в декларації номера отримувача в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги та унікального коду гуманітарної допомоги, наданого автоматизованою системою реєстрації гуманітарної допомоги.

Без сумніву, ускладнення ввезення гуманітарної допомоги в Україну перешкоджатиме забезпеченню фронту, тому заради досягнення спільної мети наближення перемоги слід скерувати зусилля в напрямку розробки такого порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, який, з одного боку, забезпечуватиме безперешкодне ввезення українськими волонтерами допомоги для Збройних Сил України та інших підрозділів Сил безпеки та оборони, а з іншого – вдосконалить механізм отримання, надання, оформлення, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги та гарантуватиме подолання корупційних ризиків у процедурах ввезення гуманітарних вантажів в умовах воєнного стану.

Так, постановою Верховної Ради України від 21 вересня 2023 р. № 3395-ІХ «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави» визначено проблемні питання щодо обліку і контролю за отриманням та цільовим використанням гуманітарної допомоги. Офісу Генерального прокурора, Національній поліції України, Бюро економічної безпеки України, Державному бюро розслідувань, Національному антикорупційному бюро України, Службі безпеки України доручено забезпечити належне досудове розслідування кримінальних проваджень, відкритих за фактами порушення законодавства у сфері ввезення гуманітарної допомоги, зазначеними у звіті Тимчасової слідчої комісії.

Зважаючи на зазначене вище та прагнучи досягти розумного балансу між надмірним регулюванням ввезення гуманітарних вантажів, що створює перешкоди роботі волонтерів, та дерегуляцією процесів поводження з гуманітарними вантажами, що породжує корупцію та зловживання причетних посадових осіб, звертаємося до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням внести законодавчі зміни до існуючого порядку ввезення гуманітарних вантажів з тим, щоб забезпечити досконалий та такий, що не перешкоджатиме забезпеченню фронту механізм ввезення гуманітарних вантажів.

В цьому напрямі також важливо посилити роботу щодо попередження задоволення приватних інтересів керівництвом та посадовими  особами органів Державної митної служби України через зловживання владою або службовим становищем при здійсненні митного контролю транспортних засобів та вантажів, які ввозяться як гуманітарна допомога. Враховуючи зазначене, просимо посилити кримінальну та адміністративну відповідальність за вчинення корупційних правопорушень посадовими  особами органів Державної митної служби України при здійсненні митного контролю гуманітарних вантажів.

 

 

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →