КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Щороку 22 січня Україна відзначає День Соборності.
НОВИНИ

Щороку 22 січня Україна відзначає День Соборності.

22-01-2024, 09:44

 

▫️Щороку 22 січня Україна відзначає День Соборності.
Саме цього дня 105 років тому, в 1919 році, відбулася ключова для сучасної України подія на шляху до єдності і незалежності держави – проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Попри нетривалий союз, подія залишила вагомий і глибокий слід в історії українського державотворення та в історичній пам'яті нашого народу. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 року. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР.
▫️Офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.
▫️Ці події дали українському народу реалізувати своє споконвічне прагнення до свободи і єдності, до етнічної консолідації і територіального об’єднання українських земель у національній Українській державі.
Об`єднуюча ідея соборності як ніколи актуальна для нашого сьогодення. В єдності – наша сила. Тільки соборний народ є нацією, здатною протистояти будь-яким ворогам. Лише спільними діями ми можемо зробити наш край економічно й духовно багатим, а незалежну Україну – могутньою європейською державою. Тож нехай День Соборності стане невичерпним джерелом надії на наше найкраще майбуття.
▫️Нині наші бійці на війні так само відстоюють не лише цілісність та незалежність, а й соборність України, як і їхні попередники сотню років тому. Зараз, коли велика частина українських земель під окупацією ворога, День Соборності – це привід нагадати, що немає окремої Східної і Західної України, а у нас єдина держава і ми — єдиний народ.
Наразі вкотре українці доводять, що мають право на існування як окрема нація, окремий народ, окрема держава. В ці дні, як ніколи, ми усвідомлюємо, що лише в єдності дій та соборності душ ми можемо зробити рідну країну вільною від кривавих загарбників, сильною та процвітаючою.
▫️Нехай віра у незалежну, європейську, демократичну, соборну й економічно багату Україну надихає нас на нові звершення заради процвітання її народу!
Слава Україні! Слава Героям!🇺🇦

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →