КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Стартував місяць обізнаності про рак шийки матки — одне найрозповсюдженіших і найбільш агресивних онкологічних захворювань жінок.
НОВИНИ

Стартував місяць обізнаності про рак шийки матки — одне найрозповсюдженіших і найбільш агресивних онкологічних захворювань жінок.

17-01-2024, 16:52

 #ракшийкиматки #вакцинація #впл

📅 Стартував місяць обізнаності про рак шийки матки — одне найрозповсюдженіших і найбільш агресивних онкологічних захворювань жінок. Донедавна медики формулювали лише загальні рекомендації щодо зниження ризиків розвитку раку шийки матки, як от: регулярні гінекологічні скринінги, своєчасне лікування запалень та інфекцій статевих органів, відмова від паління, здоровий спосіб життя і використання бар’єрних контрацептивів для уникнення інфікування вірусом папіломи людини (ВПЛ), який і є головною причиною виникнення хвороби.
💉 Проте сьогодні провідним інструментом профілактики ВПЛ та ВПЛ-асоційованого раку (не лише шийки матки, але й статевого члена, гортані, аноректальної ділянки тощо) в усьому світі є вакцинація. Дві або три дози вакцини (залежно від віку пацієнтки) запобігають інфікуванню найбільш онкогенними штамами ВПЛ.
👩‍⚕️ Нагадуємо, що вакцинація від ВПЛ поки що не входить до Національного календаря вакцинації, а значить вакцину треба купувати самостійно. Проте в деяких регіонах та окремих закладах охорони здоров’я діють програми щодо боротьби з раком шийки матки, в межах яких дівчат та жінок щеплюють безоплатно. Тож зверніться до свого сімейного лікаря або педіатра, щоб дізнатися про таку можливість і захистити себе та своїх близьких.
 

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →