КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > 3 листопада ми відзначаємо 105 річницю Буковинського віча!
НОВИНИ

3 листопада ми відзначаємо 105 річницю Буковинського віча!

03-11-2023, 09:21

3 листопада ми відзначаємо день Буковинського віча, цьогоріч вже 105 річницю з того знаменного дня. 
 
   Буковинське віче – народні збори, організовані 3 листопада 1918 року в Чернівцях, які ухвалили рішення про входження Північної Буковини до складу Української держави.
   Буковинське народне віче належить до найвизначніших подій в історії українського населення Буковини. У цей переломний момент багатовікової історії українців краю вирішувалася його державна приналежність, його історична доля.
Ухвала Буковинського народного віча мала фундаментальне значення на всю подальшу перспективу й означала, що буковинцям разом із усіма українцями треба жити в єдиній Соборній Україні як державний народ.
   Цей основоположний акт українського державотворення на буковинській землі займає гідне місце серед таких визначних документів українського державного відродження, як чотири універсали Української Центральної ради, Конституція УНР, Маніфест Української Національної Ради 18-19 жовтня 1918 р. у Львові про створення Західноукраїнської держави (згодом ЗУНР) та ін. А ці документи, як відомо, були попередниками Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р., Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р., Конституції України 28 червня 1996 р.
   Буковинське Віче, як і весь історичний шлях Буковини, сформували у світової громадськості уявлення про Буковину  як успішну модель міжетнічних взаємин, яка є прийнятною для всієї європейської спільноти.
 
   Сьогодні, в день річниці Буковинського Віча, хочеться згадати ті славні події минулого, наших сміливих земляків, що боронили край від румунських окупантів, той дух і прагенння українців до волі, які повсякчас були притаманні нашому народу і які примножила нинішня війна. 
   Ми завжди боролися за право бути і продовжуємо це робити, бо ми завжди були вільною і величною нацією.
Віримо, що з кожним днем ми наближаємося до перемоги і з нетерпінням чекаємо, щоб настав мир і спокій в нашій єдиній, соборній, неподільній Україні.
 
З повагою, 
 
Сергій Булега,
міський голова 
Кіцманської 
територіальної
громади

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →