КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Облік внутрішньо переміщених осіб, які потребують житла для тимчасового проживання: роз’яснення для громади
НОВИНИ

Облік внутрішньо переміщених осіб, які потребують житла для тимчасового проживання: роз’яснення для громади

07-07-2023, 10:56

У Кіцманській міській раді відбулась зустріч заступника міського голови з питань організаційно-господарської діяльності Олександра Ткачука з представниками Благодійного Фонду «Право на захист». На зустрічі були присутні начальник відділу правового забезпечення Ірина Королюк, начальник відділу з питань соціальної роботи Світлана Іванцин, в.о.начальника фінансового відділу Оксана Гуменюк. Обговорювали найпроблемніші питання, пов’язані з захистом прав ВПО в Кіцманській територіальній громаді.

Представники фонду підготували роз’яснення на тему «Взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, які потребують житло для тимчасового проживання, та зняття з цього обліку». У роз’ясненні:

нормативні документи, що регулюють питання взяття (зняття) внутрішньо переміщених осіб (надалі ВПО) на соціальний квартирний облік;
яким чином формується Фонд житла, призначеного для тимчасового проживання ВПО;
облік житлових приміщень Фонду;
документи, що необхідно надати ВПО для взяття на облік;
способи подання заяви про взяття на облік громадян, які потребують житло для тимчасового проживання;
підстави для відмови у взятті ВПО на облік громадян, які потребують житло для тимчасового проживання;
підстави для зняття ВПО з обліку громадян, які потребують житло для тимчасового проживання;
підстави для прийняття рішення про дострокове припинення надання житлового приміщення з Фонду тощо.
        Питання взяття (зняття) внутрішньо переміщених осіб (далі - ВПО) на облік громадян, які потребують житло для тимчасового проживання, визначені Постановою КМУ № 495.
        Згідно з п.7 Порядку №495, ВПО та членам її сім’ї безоплатно надається житлове приміщення з фонду за місцем фактичного проживання/перебування в межах території уповноважених органів.
        Фонд житла, призначеного для тимчасового проживання ВПО, формується сільськими, селищними, міськими радами або уповноваженими ними органами шляхом:
викупу (придбання) житла;
будівництва нового житла;
реконструкції наявних будинків і гуртожитків, а також переобладнання нежитлових приміщень на житлові;
передачі житла в комунальну або державну власність;
капітального ремонту об’єктів житлового фонду, зокрема об’єктів соціального призначення.
        Таким чином, облік ВПО, які потребують тимчасового житла, має здійснюватись окремо від інших видів квартирних обліків, а бюджетні асигнування на забезпечення потреб з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання (далі – Фонд) – виділятися за окремою місцевою програмою.
        При цьому п. 5 Порядку № 495 дозволяє фінансувати відповідну діяльність за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, міжнародних донорів, добровільних внесків фізичних і юридичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством.
         Приміщення з фонду надаються ВПО за місцем фактичного проживання/перебування в межах території уповноважених органів (абз. 1 п. 7 Порядку № 495). Через таке формулювання сьогодні територіальна громада не може використовувати для цілей розміщення зареєстрованих на її території ВПО у будівлях, що належать громаді, розташованих за межами своєї території. Якщо у вас є такі приміщення, можливість їх включення до фонду повинна бути узгоджена з Урядом.
 
Важливо! ВПО беруться на облік за місцем перебування на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб. При цьому члени сім’ї ВПО, яка подає заяву, беруться на облік разом із нею, незалежно від місця такого обліку.
 
        Документи, що необхідно надати ВПО для взяття на облік громадян, які потребують житло для тимчасового проживання:
1. Заява про взяття на облік ВПО, які потребують надання житлового приміщення для тимчасового проживання з фонду житла для тимчасового проживання ВПО.
2. Копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.
3. Копія довідки ВПО про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності).
4. Копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо).
5. Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (не надається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному територіальному органу ДФС і мають відмітку в паспорті громадянина України).
6. Копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні ВПО житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання ВПО. Факт знищення або пошкодження житла, яке призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.
7. Документи, що посвідчують особу представника (у разі подання заяви уповноваженим представником).
ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →