КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Сезон грибів: Рятувальники закликають бути пильними та обережними
НОВИНИ

Сезон грибів: Рятувальники закликають бути пильними та обережними

31-08-2022, 22:12

Для багатьох любителів «тихого полювання» похід у ліс по гриби приносить задоволення вже від самого процесу їх збирання, не кажучи про кулінарне задоволення. З грибів справді можна приготувати багато смачних страв. Крім чудових смакових якостей і високої калорійності, вони містять багато різноманітних вітамінів. Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. 

         Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
         Щоб запобігти отруєнню грибами, Чернівецьке районне управління Головного Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій рекомендує дотримуватись відповідних правил, які необхідні для виконання кожній людині:
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби: 
якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
"шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності;
Не куштуйте сирі гриби на смак;
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні –викидайте; Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку; 
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин. 
Будьте пильними, бережіть своє здоров'я і життя! 

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →