КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Щодо проходження служби в органах місцевого самоврядування особою, яка досягла 65-річного віку
НОВИНИ

Щодо проходження служби в органах місцевого самоврядування особою, яка досягла 65-річного віку

25-02-2021, 18:06

 Міжрегіональне управління Національного агентства України з питань державної служби у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях інформує, що Законом України від 16 грудня 2020 року №1086-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі» внесено зміни до статті 18 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Відповідно до внесених змін обмеження щодо граничного віку перебування на службі не поширюються на посадових осіб місцевого самоврядування, які затверджуються на відповідні посади відповідною радою. Зокрема – це посади заступників сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керуючого справами(секретаря)виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради, старости. Раніше ця норма стосувалася лише виборних посад.
Граничний вік перебування на службі в органах місцевого самоврядування становить 65 років (стаття 18 Закону), факт досягнення якого, може слугуватиме підставою для припинення служби в органах місцевого самоврядування.
Щодо терміну перебування на службі в органах місцевого самоврядування, то він може бути продовжений, але не більше як на 5 років за рішенням сільського, селищного, міського голови, голови районної, районної у місті, обласної ради. Рішення про продовження строку перебування на службі в органах місцевого самоврядування приймається головою відповідної ради щороку, але не більш як до досягнення посадовою особою місцевого самоврядування 70-річного віку.
З огляду на наведене, у разі досягнення посадовою особою місцевого самоврядування 65-річного віку, голова відповідної ради приймає рішення: 
або про звільнення такої особи із займаної посади в зв’язку із досягненням граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування; 
або про продовження строку перебування на службі на один рік При цьому голова відповідної ради може приймати таке рішення щороку до досягнення цією посадовою особою 70-ти річного віку;
або про залишення на посадах радників чи консультантів (патронатна служба), якщо такі посади передбачені штатним розписом, на умовах строкового трудового договору.
 На думку НАДС (Роз’яснення Національного агентства України з питань державної служби від 19 лютого 2021 року за №128-р/з) відносно осіб, звільнених із займаної посади до 15 січня 2021 року, право на продовження служби в органах місцевого самоврядування не поширюється.
 
Формування кадрового резерву
 
Міжрегіональне управління НАДС у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях інформує, що кадровий резерв для зайняття посад і просування по службі створюється за рішенням органу місцевого самоврядування.
До кадрового резерву зараховуються особи, які виявили 
бажання зайняти посаду в органах місцевого самоврядування, мають 
відповідну кваліфікацію та освіту або здобувають її
Зарахування до кадрового резерву проводиться за згодою особи, 
яка виявила бажання зайняти посаду в органах місцевого 
самоврядування.
Порядок формування та ведення кадрового резерву посадових осіб визначається відповідною радою.
Типовий порядок формування кадрового резерву в органах місцевого самоврядування затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2001 року № 1386.
Кадровий резерв на виборні посади, на які особи обираються територіальною громадою або відповідною радою, не формується. 
На посади інших працівників формується з такого розрахунку: на посади керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів сільських, селищних рад - не менше двох осіб; на посади спеціалістів цих органів - не менше однієї особи.
 
Зарахування до кадрового резерву затверджується розпорядженням сільського, селищного, міського голови . 
 
Якщо посада, до кадрового резерву на яку зараховано працівника, стає вакантною, він, за наявності рівних даних, має переважне право на її заміщення під час проведення конкурсу.
 
Просування по службі посадової особи місцевого самоврядування, зарахованої до кадрового резерву, може здійснюватися за рішенням сільського, селищного, міського голови, голови районної, районної у місті, обласної ради поза конкурсом
 

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →