КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Чи звільняє карантин від сплати аліментів?
НОВИНИ

Чи звільняє карантин від сплати аліментів?

11-06-2020, 14:13

 Чи звільняються платники аліментів від обов’язку утримувати дитину на час дії карантину?

Ні, платники аліментів не звільняються від обов’язку утримувати дитину на час дії карантину.  Відповідно до статті 150 та статті 180 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток та  утримувати дітей до досягнення ними повноліття .

 Чи можливо зменшити розмір аліментів під час дії карантину?

Відповідно до статті 192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених Сімейним кодексом України.Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

 Чи слугують карантинні обмеження підставою для звільнення від відповідальності за несвоєчасну сплату аліментів або їх сплату не у повному розмірі?

Відповідно до статті 196 Сімейного кодексу України у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Відповідно до статті 197 Сімейного кодексу України за позовом платника аліментів суд може повністю або частково звільнити його від сплати заборгованості за аліментами, якщо вона виникла у зв’язку з його тяжкою хворобою або іншою обставиною, що має істотне значення. Якщо у зв’язку із  введенням карантину погіршилось матеріальне становище платника аліментів, то цей факт може бути взятий до уваги судом при стягненні заборгованості за аліментами.

  Нагадуємо, що уразі виникнення правових питаньотримати юридичну консультацію або роз’яснення можна  дистанційно за  телефоном: 2-10-38, (066) 062-63-35, (095) 63-69-522.

Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет – спілкування «Скайп» набравши «Кіцманське бюро правової допомоги»  щоденно з 9.00 до 18.00 год. (крім вихідних та святкових днів).

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту  kitsmanske@legalaid.cv.ua та chernivetske@legalaid.cv.ua. 

 Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.  

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →