КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Я Маю Право > Інформація > Порядок дій військовослужбовців, які мають фінансові зобов’язання і сплачують відсоток (пеню, штраф, комісію, тіло кредиту) за користування ними
Я Маю Право / Інформація

Порядок дій військовослужбовців, які мають фінансові зобов’язання і сплачують відсоток (пеню, штраф, комісію, тіло кредиту) за користування ними

13-12-2019, 12:21

      Згідно із ст. 14 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовці з початку і до закінчення особливого періоду, а також військовозобов’язаних, які призвані під час мобілізації на військову службу, з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду звільнено від нарахування:

– штрафних санкцій, пені за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності;
– штрафних санкцій, пені перед банками по кредитах, іпотеках тощо;
– процентів за користування кредитом.

            Таким чином, всі військовослужбовці мають право на відміну штрафних санкцій, які були нараховані та/ або сплачені по кредитам в банках України, починаючи з 18.03.2014р. і до дати, що буде визначена в майбутньому та на припинення нарахування штрафних санкцій та відсотків за кредитами на цей період. 

            В листі від 08.05.2014р. №18-112/22289 «Щодо необхідності вжиття заходів із захисту фінансових інтересів військовослужбовців у зв’язку з обслуговуванням кредитів» Національний банк України рекомендує комерційним банкам максимально сприяти учасникам АТО у мінімізації негативних наслідків через складнощі з погашенням кредитів. Виходячи з наведеного, зазначені вище особи можуть в індивідуальному порядку домовитись із банком про кредитні канікули.

              Кредитні канікули – відстрочка сплати тіла кредиту на попередньо узгоджений з кредитною установою (банком) строк. Після закінчення зазначеного строку сплата тіла кредиту має бути поновлена.

 

Військовослужбовець, який має зобов’язання  по кредиту повинен:

 

1.Звернутись до банку особисто, через представника або поштою (рекомендуємо відправляти лист з описом вкладення та повідомленням про вручення) з вимогою провести звірку зобов’язань та отримати довідку із сумою залишку заборгованості по тілу кредиту, а також процентах, комісіях, штрафах тощо.

 

2. Звернутись до банку із заявою про звільнення від сплати процентів, комісій, штрафів по кредиту та про надання кредитних канікул, а також про звільнення від сплати страхових платежів, якщо такі передбачені кредитним договором. До заяви додати  копії документів, що підтверджують пільговий статус. Для військовослужбовців це будуть документи, які засвідчують їх належність до вказаних вище підрозділів. Статус мобілізованої особи  підтверджується одним з наступних документів:

-військовим квитком з відмітками про призов/мобілізацію та їх дату,

-довідкою про призов військовозобов’язаного на військову службу, виданою військовим комісаріатом або військовою частиною, із зазначенням дати мобілізації, підписаною начальником (командиром) та скріпленою печаткою,

-випискою з наказу про зарахування до списків особового складу військової частини (для резервістів), із зазначенням дати мобілізації, підписаною начальником (командиром) та скріпленою печаткою.

    Оскільки процес врегулювання кредитної справи може затягнутись, є сенс зробити нотаріально засвідчену довіреність на іншу особу для представництва інтересів позичальника. В разі, якщо неможливо звернутись до банку та відстежити вирішення питання особисто або через представника, у зверненні до банку доцільно викласти прохання повідомити про задоволення клопотання в порядку, визначеному Законом України «Про звернення громадян». Відповідь має бути надана протягом 30 днів (максимальний строк) з дня отримання звернення.

 

3. У разі незадоволення банком зазначених у заяві вимог – звернутись до голови правління банку з клопотанням, у якому навести відомості про попереднє листування з банком . В разі, якщо клопотання незадоволено –письмово повідомити про таке порушення Національний банк України. Національний банк реагує швидко, регулярно збирає узагальнену інформацію щодо кредитів військовослужбовців та мобілізованих та надішле запит до банку-порушника. Зазвичай де дозволяє швидко вирішити питання.

 

4. У разі незадоволення або часткового незадоволення банком зазначених у заяві вимог – звернутись до суду з позовом до банку. У якості заходів забезпечення позову просити суд тимчасово припинити нарахування платежів за кредитним договором.

 

До позовної заяви необхідно долучити: копії позовної заяви та документів, доданих до неї (2 шт.); копію договору споживчого кредиту.

Підсудність спорів з банком: відповідно до частини 5 статті 110 ЦПК України, позови про захист прав споживачів можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування споживача або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору.

Судовий збір: згідно пункту 3 статті 22 Закону України «Про захист прав споживачів», споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав. 

ПЕРЕЙТИ ДО РОЗДІЛУ ІНФОРМАЦІЯ →