КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Бійтеся швидких грошей, або як не потрапити в кредитну пастку
НОВИНИ

Бійтеся швидких грошей, або як не потрапити в кредитну пастку

08-11-2019, 10:52

 Гроші є невід’ємною частиною нашого життя. Саме вони виконують функції мірила вартості та засобу обігу, вони є засобами нагромадження та платежу. Без них - ні туди і ні сюди!

Досить часто виникають ситуації, коли їх не вистачає в певний час і в потрібній кількості. І тоді  багато хто, а особливо молодь,  наважується взяти кредит.

Значної популярності серед населення набуває отримання миттєвих онлайн-кредитів. Численні електронні фінансові сервіси обіцяють надання швидкої фінансової допомоги без відвідування офісу кредитно-фінансової організації.

Однак чимало людей не розуміють реальних правових наслідків, які виникають при здійсненні електронних правочинів. Не всі вміють також розрахувати суму фінансового зобов'язання, яке вони змушені будуть виконати.  Як наслідок: прострочена заборгованість за кредитом та відсотками, нарахування штрафних санкцій і пені за несвоєчасне виконання фінансових зобов'язань. Зазвичай це призводить до судового розгляду суперечностей між кредитно-фінансовою установою та користувачем таких фінансових послуг.

Важливими документами, які регулюють правові відносини між позичальником та позикодавцем, є “Правила надання грошових коштів у кредит” (невід'ємна частина договору позики грошей) і кредитний договір. Ці два документи повинні бути вільно доступними для ознайомлення на сайті електронного сервісу швидкої фінансової допомоги. Без знання основних положень цих документів оформлення грошової позики надзвичайно ризиковане.

Перш ніж оформити онлайн-кредит, знайдіть відповіді на такі запитання:

1. Чи дійсно Вам потрібен кредит?

Оцініть необхідність та терміновість запланованих витрат до моменту накопичення необхідної суми власних коштів.

2. Чи в повній мірі Ви усвідомлюєте відповідальність, яка виникає при оформленні кредиту?

Електронні кредитні сервіси пропонують швидку процедуру оформлення позики. Для цього необхідно зайти на сайт компанії, вибрати суму та термін позики на кредитному онлайн-калькуляторі, натиснути “ПОДАТИ ЗАЯВКУ”. Надалі сервіс пропонує заповнити онлайн-анкету: вказати номер свого мобільного телефону, номери мобільних телефонів роботодавця, контактної особи, найближчого знайомого, батьків, а також номер вашого стаціонарного телефону. У випадку виникнення проблем із поверненням позики, саме на ці номери будуть телефонувати працівники кредитної установи, а в подальшому й колектори. Тому обов’язково отримайте згоду своїх знайомих чи друзів на те, щоб надати номери їх мобільних телефонів даному сервісу. Заповнюючи анкету на оформлення позики в тій частині, де прив'язується ваша власна банківська платіжна картка, пам’ятайте: вказуючи номер картки, термін її дії та CVV-код, ви надаєте всі необхідні реквізити для здійснення інтернет-платежів із цієї картки без вашої особистої участі. Надсилаючи скановані копії паспорта та копію реєстраційного номера облікової картки платника податків, ви підтверджуєте свою особу. Додатково можуть вимагати також надіслати фотографію, де ви позуєте з розгорнутим паспортом, - це означає ідентифікацію особи як користувача даних електронних послуг. Завершенням заповнення анкети є створення електронного кабінету та введення до відповідного поля одноразового коду, надісланого в СМС-повідомленні на ваш телефон. При цьому даний код, відповідно до закону України “Про електронну комерцію”, є еквівалентом електронно-цифрового підпису (ЕЦП). Накладаючи свій ЕЦП, ви погоджуєтесь із загальними умовами електронного договору та підтверджуєте те, що ви ознайомились з правилами отримання позики даної кредитної організації. Вищевикладений порядок дій створює електронний правочин, який підтверджує виникнення цивільних прав та обов'язків у реальному житті. Отже, електронний договір прирівнюється до угоди на паперовому носії з відповідними підписами сторін.

3. Чи розумієте Ви, як розраховується щомісячний (періодичний) платіж для повернення позики?

Щоб правильно оцінити власну кредитоспроможність, тобто можливість вчасно сплачувати кредит та відсотки за його використання, необхідно визначити величину коштів, яка залишається після розрахунку різниці між власним сукупним середньомісячним доходом та постійними середньомісячними витратами. Дана сума коштів повинна перевищувати щонайменше в 1,5 - 2 рази суму коштів, яку необхідно періодично сплачувати за користування кредитом. Вартість користування позиченими коштами визначається як сума процентів за використання кредиту та додаткових комісій, поділена на термін користування позикою. Зазвичай цю величину розраховують на онлайн-калькуляторах вказаних електронних сервісів у гривневому еквіваленті, що становить відсоток від суми позики за один день. Помножте цю величину на кількість днів користування кредитом, додайте раніше сплачені комісії (якщо такі були), щоб отримати повну вартість позики. Оцініть співмірність суми кредиту та розраховану вами вартість, щоб визначити економічну доцільність чи вигідність. Реальну процентну ставку можна визначити шляхом ділення сукупної вартості на суму позичених коштів, помножену на 100%. На практиці ця величина сягає декілька сотень річних відсотків. Законодавство України зобов'язує позикодавця належним чином повідомити вам термін кредитування, реальну річну процентну ставку, графік погашення кредиту та інші істотні умови позики. Як показує практика звернень громадян до відповідальних осіб електронних сервісів з надання онлайн-кредитів, не завжди вдається дізнатись належну до сплати суму для остаточного повернення позики, що призводить до значних перевитрат коштів.

4. Чи є у Вас резервне джерело для повернення коштів у випадку виникнення непередбачених життєвих подій?

Врахуйте, що протягом усього періоду користування кредитом можуть статися непередбачувані життєві події, наприклад, виникнення певного захворювання, яке вимагатиме у майбутньому додаткового фінансування. Тому для термінового повернення позичених коштів потрібно мати певні матеріальні цінності, які можна швидко продати, а отриманими коштами повернути кредит.

5. Чи вдасться вирішити проблему за умови отримання кредитних коштів?

Об'єктивно та відверто дайте собі відповідь на це запитання.

Ніколи не беріть онлайн-кредит, якщо не впевнені в тому, що зможете своєчасно повернути кредитні кошти та відсотки за його використання.

Однак, якщо ви все ж скористалися послугами миттєвого онлайн-кредитування і у вас виникли труднощі з поверненням кредитних коштів або відсотків, терміново звертайтеся до відповідних працівників, телефонуючи на “гарячу лінію”, чи скористайтесь онлайн-сервісом кредитної установи для встановлення діалогу з метою врегулювання кредитних правовідносин. Якщо не вдається домовитись усно, то звертайтесь письмово до відповідних установ. Закон України “Про звернення громадян” чітко визначає умови щодо відстоювання своїх прав і законних інтересів, відновлення їх у разі порушення.

Для отримання правової допомоги можна звернутись до відділу «Кіцманське бюро правової допомоги» Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:   м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83  або за тел.: 2-10-38. Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет – спілкування «Скайп» набравши «Кіцманське бюро правової допомоги», або «kitsmanske@legalaid.cv.ua»  щоденно з 9.00 до 18.00 год. (крім вихідних та святкових днів).

  Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

Крім цього, Кіцманське бюро правової допомоги інформує про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізується Міністерством юстиції України у співпраці з системою безоплатної правової допомоги.

Метою даного проекту є підвищення юридичної грамотності українців та формування нової правової культури в суспільстві.

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

 

 

 

 

 

 

Начальник

 

 

Кіцманського бюро правової допомоги                                Анжела Косинська

 

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →