КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Подали до суду, щоб завадити об’єднанню громади, і програли
НОВИНИ

Подали до суду, щоб завадити об’єднанню громади, і програли

03-10-2019, 09:28

Ця історія розпочалася у квітні 2018 року, коли депутат Лашківської сільської ради і на той момент вже колишній сільський голова Іван Ванчуляк звернувся до суду з адміністративним позовом проти Лашківської сільської ради, в якому просив визнати протиправним та скасувати рішення Лашківської сільської ради від 23.03.2018 р. «Про вивчення пропозиції щодо ініціювання добровільного приєднання територіальних громад Лашківської сільської ради до Кіцманської міської ради до Кіцманської міської ради об’єднаної територіальної громади та її громадське обговорення» та «Про надання згоди на добровільне приєднання територіальних громад до об’єднаної територіальної громади».

Обґрунтував пан Ванчуляк свій позов тим, що проведення сесії Лашківської сільради в цей день відбулося без повідомлення його та інших депутатів про дату та час, що порушує його права та інтереси. А вказані рішення, мовляв, прийняті без належного обговорення в територіальній громаді.

Підтримав судовий розгляд  діючий сільський голова Борис Нечай, нині т.в.о.старости, який у всіх судових інстанціях визнавав позов, і те, що ним самим процедура була порушена, тобто підтримав судовий позов проти самого себе.

Кіцманську міську раду ухвалою Чернівецького окружного адміністративного суду залучено до участі в справі в якості третьої особи, а пізніше при розгляді в апеляційному суді — як другого відповідача.

Насправді ж, жителі Витилівки та Лашківки у березні 2018 року прийняли рішення приєднатися до Кіцманської об’єднаної територіальної громади, що було засвідчене загальними зборами громадян, де всі присутні одноголосно підтримали доєднання. Натомість група людей, які потрапили під вплив колишнього сільського голови І.Ванчуляка та нинішнього т.в.о.старости Бориса Нечая, не погодилася з думкою громади і зробила все можливе, щоб зупинити або відтягнути назад процес децентралізації. І подали до суду. У клопотальній частині позову було зазначено прохання скасувати всі рішення, які були передумовою для об’єднання.

Пройшовши кілька судових інстанцій, розгляд справи завершився у Вищому адміністративному суді, який визнав позов І.Ванчуляка незаконним, а доєднання сіл Лашківка та Витилівка до Кіцманської ОТГ — дійсним і правомірним.  

Тож зумисні дії горе-позивачів, які прагнули задовольнити свої власні амбіції, зазнали невдачі. А наслідком цих дій могло бути те, що громада перестала б розвиватися, а два гарних села з працелюбними і достойними людьми і далі занепадали б, як це було доти протягом років.  

Жителям  Лашківки та Витилівки нема потреби зайвий раз нагадувати, в якому стані перебувала інфраструктура, освіта, благоустрій на території їхньої сільради до об’єднання.

Відтоді, за невеликий проміжок часу, тут зроблено чимало. Інфраструктурна субвенція, яка розраховується на сільських жителів, у 2019 році склала 778,207 грн. Частину з них, а саме 371,611 грн. було використано на заміну покрівлі над спортзалом і харчоблоком у Лашківському ЗЗСО, ще 258,616 грн. на цю потребу було спрямовано з міського бюджету. Також тут проведено ремонт всіх класних кімнат, закуплено комп’ютери у комп’ютерний клас, замінено частину вікон на суму 25 тис.грн. і ще 10 вікон планується замінити.

У Лашківському закладі дошкільної освіти зробили капітальний ремонт котельні та харчоблоку на суму 406,596 грн.

У Витилівському садку також капітально відремонтували харчоблок (120,546 грн.), провели ремонт санвузла, замінили підлогу та всі вікна і двері на енергозберігаючі (165,205 грн.).

Подбали і про належне освітлення вулиць у населених пунктах.

І це ще далеко не все. 700 тис.грн. заплановано виділити на ремонт доріг у Лашківському старостинському окрузі. Наразі тривають тендерні переговори в управлінні капітального будівництва обласної державної адміністрації. Затверджено кошторисну документацію на облаштування огорожі довкола цвинтаря у Витилівці.

А одним з наймасштабніших об’єктів тут є спорудження багатофункціонального спортивного майданчика зі штучним покриттям, який розміщується біля Лашківського ЗЗСО. Підготовчі роботи вже розпочалися і вартуватиме цей майданчик для міського бюджету 1 млн.476 тис.грн.

І це неповний перелік того, що вдалося зробити за 11 місяців після об’єднання. Отже відповідь на питання  чи варто було об’єднуватися, на думку більшості громадян очевидна, а втілені в життя хороші справи для жителів Лашківської та Витилівської громад  промовисто свідчать, що всі зусилля проти розвитку і поступу вперед, марні. Можна спробувати їх відтягнути, загальмувати, однак зміни неминучі, особливо коли їх підтримує громада і коли вони на краще.

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →