Щоб уникнути загрози отруєнь та кишкових захворювань, дослухайтеся до порад Держпродспоживслужби
19-06-2019, 17:03
В зв’язку з погіршенням погодних умов, можливими паводками та підтопленнями населених пунктів вслід за ними можуть прийти інші негаразди, і одне з них - інфекційні захворювання. Адже вода може розмити вміст гноївок і вигрібних ям.
Тому Кіцманське районне управління Держпродспоживслужби пропонує дотримуватись наступних порад з метою попередження епідемічних ускладнень:
• Для пиття і приготування їжі - використовувати воду питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання.
• НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з забруднених джерел водопостачання.
• НЕ пити сиру, непереварену воду. Для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної.
• При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом.
• При харчуванні у непристосованих умовах виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
• Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом.
• Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи!!!
У разі випадків підтоплень громадських та індивідуальних криниць, трубчатих колодязів із забруднених криниць слід відкачати воду, почистити від намулу і продезінфікувати.
Знезаражують воду в такій екстреній ситуації гіперхлоруванням, в подальшому воду відкачують до зникнення запаху хлору).
Можна рекомендувати також і препарат для дезінфекції води „Акватабс”, який застосовується згідно інструкції. Перед проведенням дезінфекції води необхідно провести знезараження шахтної криниці.
З питань придбання реагентів для знезараження криниць звертатися тільки до спеціалізованих закладів.