КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Новини > Потурбуйтеся про те, щоб разом з корисними овочами та фруктами, не нашкодити собі нітратами
НОВИНИ

Потурбуйтеся про те, щоб разом з корисними овочами та фруктами, не нашкодити собі нітратами

27-03-2019, 16:33

Кіцманське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Чернівецькій області попереджує про шкоду нітратів

Прийшла весна, незабаром все розквітне. Після такої довгої зими всі ми вже скучили за свіжими овочами і фруктами. Разом з тим з першими овочами, фруктами, ягодами з’являється страх отруїтися. Всі ми чули про нітрати і шкідливий  вплив:  то що ж воно таке і як  себе вберегти  і своїх діток  від їх негативного впливу.

Нітрати – солі  азотної кислоти, яких дуже багато в навколишньому  середовищі, наприклад  у ґрунті або  воді. Азот поряд  з  фосфором і калієм становить основу  харчування  рослин в тому  числі овочів. Нітрати від природи є у всіх овочах і фруктах, але якщо ще «переборщити» з добривами чи навмисно стимулювати ними овочі й фрукти, то можна й отруїтися.

На агропродовольчих ринках функціонують державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, тут проводять дослідження овочів і фруктів  на нітрати.

З початку березня на агропродовольчих ринках області перевищення норми нітратів  було виявлено в огірках, редисці, капусті.

Продукція надходить  з Умані, Івано-Франківська, Заліщиків, Херсону, Тарасівців Новоселицького району та із несанкціонованого  ринку, що по вул. Зеленій.  Так огірки прореагували  в 12  випадках, редис в 14  випадках, в одному випадку —   капуста.

Купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість  та безпечність. На продукцію, що  реалізується на ринках –  повинні бути експертні висновки лабораторії  ветеринарно-санітарної  експертизи, де конкретно зазначаються  фактичні рівні нітратів, їх норми.

Кожен продавець на ринку  зобов’язаний мати експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію: прізвище, ім’я, по батькові продавця, місце проживання, назву продуктів рослинного походження, результати досліджень на уміст нітратів.

Позбутися  нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними «гинуть» і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість  все-таки можна.

Первинна обробка рослинних продуктів: зняття зеленого листя,  що покриває качани: видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – дозволяє знизити  вміст нітратів  на 20-30 %.

Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%.

Замочуйте продукти у чистій  від нітратів воді у співвідношенні 1:10  протягом  не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів  в овочах на 25-30%.

Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Одержаний відвар зливається одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів  повертається  в овочі. (При нарізанні овочів у відвар  переходить більше нітратів. Сам відвар вживати не можна, саме в нього і перейшли нітрати. Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2-6 разів підвищує  перехід нітратів у воду при відварюванні).

Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст  нітратів починає падати, а на 18 день дана  сполука  майже не визначається.

При годуванні дітей  морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається  безпечним, тому що нітрати переважно  накопичуються  у її центральній частині.

Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю.

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →