КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Теб Та Нс > Псевдотуберкульоз
Теб Та Нс

Псевдотуберкульоз

26-02-2019, 11:01

 Кіцманське районне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує щодо профілактики псевдотуберкульозу

 

В зв’язку з наближення весняної пори року збільшується вірогідність захворювання населення на псевдотуберкульоз.

Псевдотуберкульоз – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується поліморфізмом клінічних проявів, циклічним перебігом, інтоксикацією, ураженням шлунково-кишкового тракту та суглобів кінцівок.
Збудником псевдотуберкульозу є Yersinia Pseudotuberculosis, досить стійкий у зовнішньому середовищі: при температурі холодильника (4-8 °С) здатний довго зберігатися і розмножуватися на овочах, коренеплодах та інших харчових продуктах. У той же час, деякі з штамів бактерій володіють підвищеною термостійкістю до високої температури і здатні витримати режим пастеризації. При кип’ятінні (100°С) всі штами ієрсиній гинуть через кілька секунд.  Чутливі до дії звичайних дезінфектантів. При
псевдотуберкульозі основними джерелами інфекції є синантропні і дикі гризуни. Людина являється заключним кільцем ланцюга розвитку збудника.

Основний шлях поширення інфекції – харчовий. До факторів передачі Y. pseudotuberculosis відносяться овочеві страви (салати з капусти, моркви та ін.), молочні продукти, що вживаються в їжу без попередньої термічної обробки. Водний шлях передачі має менше значення. Він зазвичай реалізується при вживанні води з відкритих водойм.

Захворювання зустрічається у всіх вікових групах, але частіше у дітей перших років життя. Пік захворюваності псевдотуберкульозом припадає на весняні місяці (березень-травень).

Інкубаційний період становить від 3 до 19 днів, у середньому – 5-7.

Для запобігання виникнення та поширення псевдотуберкульозу необхідно здійснювати наступні профілактичні заходи:

– контроль за зберіганням овочів у складських приміщеннях;

– систематичне здійснення дератизаційних заходів;

– термічна обробка молочних продуктів;

– вживання тільки кип’яченої або бутильованої води;

– дотримання правил і норм при транспортуванні, зберіганні та реалізації харчових продуктів;

– дотримання правил особистої гігієни при готуванні і вживанні продуктів харчування.

Дотримуйтесь профілактичних заходів та хвороба Вас омине!

 

ПЕРЕЙТИ ДО РОЗДІЛУ ТЕБ ТА НС →