КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Я Маю Право > Інформація > Муніципальна няня – новий вид соціальної допомоги батькам від держави
Я Маю Право / Інформація

Муніципальна няня – новий вид соціальної допомоги батькам від держави

19-02-2019, 09:53

           Із 1 січня 2019 року стартувала програма «Муніципальна няня».  Метою якої є допомога сім'ям, які користуються послугами няні, та фінансова допомога жінкам, які хочуть раніше вийти на роботу. Механізм відшкодування вартості зазначеної послуги визначений Порядком відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 р. №68. У рамках пілотного проекту, з 1 січня 2019 р. з місцевого бюджету можна буде отримати відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років. Протягом року він змінюватиметься. З 1 січня 2019 року прожитковий мінімум становитиме 1 626 грн, з 1 липня – 1 699 грн, з 1 грудня – 1 779 грн.

         Право на таку допомогу матимуть не лише українці, а й іноземці та особи без громадянства, які живуть в Україні. Допомогу не зможуть отримати батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу та прийомні батьки, які отримують інші види соціальних допомог.

Отримати компенсацію може як безробітна мати, так і працевлаштована.
            Батьки самі знаходять своїй дитині няню, офіційно укладають з нею договір про працевлаштування. Жодних зобов’язань виходити із декретної відпуски через «Муніципальну няню» також немає. У відомстві наголошують, що на компенсацію за послугу можуть розраховувати як батьки, які працюють, так і ті, хто перебуває у декретній відпустці.

Програмою передбачено, що батьки самі будуть знаходити няню, а держава зі свого боку компенсуватиме родині частину її зарплатні. Виплати будуть нараховуватися щомісяця до досягнення дитиною 3-річного віку. Крім цього, виплати нараховуватимуться лише у тому випадку, якщо няня працевлаштована офіційно.  Відносини між роботодавцем і працівником оформлюються договором про здійснення догляду за дитиною.

У такому договорі необхідно конкретно визначити наступне:

-                     повний перелік обов’язків няні, зокрема, що саме вона повинна робити по догляду за дитиною (скільки разів годувати, яким чином здійснювати ті чи інші процедури тощо), а що їй категорично заборонено;

-                     її графік роботи (у випадку погодинної роботи – із котрої години до котрої, у випадку прийняття няні на певний термін – конкретні дати початку роботи та завершення, а також визначити вихідні дні, у тому числі святкові);

-                     її трудовий розпорядок (із котрої години починається і коли закінчується робочий день, час на обідню перерву);

-                     у випадку прийняття няні на тривалий строк – щорічна оплачувана відпустка (тривалість щорічної оплачуваної відпустки не може бути меншою 24 днів, а заробітна плата няні при цьому зберігається за нею, як і її робоче місце);

-                     розмір заробітної плати і порядок її виплати (щодня, щотижня чи щомісяця, у який день та у якій формі).

Для оформлення державної допомоги батькам потрібно звернутись у відділ соцзахисту за місцем проживання. З собою треба мати паспорт та ідентифікаційний код одного з батьків, свідоцтво про народження дитини, а також копію офіційно укладеного з нянею договору. Крім того, потрібно написати заяву на отримання компенсації і надати документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку тощо).

Строк подачі документів – місяць із моменту укладення угоди з нянею. Крім того, щомісяця до 5 числа потрібно надавати документи про оплату праці няні.
В уряді обіцяють, що це можна буде зробити в управлінні соцзахисту або електронною поштою. Рішення про нарахування компенсації ухвалюють місцеві органи соцзахисту протягом 10 днів від дати подання документів. 
Батьки, які взяли няню на роботу, не сплачують податку замість неї. Няня сама повинна подбати про те, щоб своєчасно заповнити та подати щорічну податкову декларацію до органів фіскальної служби, куди вона має включити суму заробітної плати, отриманої за рік роботи нянею.

Отримання подібної послуги особливо вигідно тим бабусям чи дідусям, яким не вистачає страхового стажу до пенсії. Система «муніципальных нянь» вже давно і успішно працює за кордоном. Утім очевидно, що процес її реалізації в українських реаліях викликає безліч сумнівів та запитань. Зокрема через те, що переважна частина нянь сьогодні працює в тіні. І за 1626 грн вони навряд чи підуть оформлюватись офіційно.

Потрібно зрозуміти, що послуги няні значно зростуть. Чи вигідно буде батькам наймати няню офіційно заради незначної компенсації? Очевидно, що ні. Але з іншого боку, перевагою такого нововведення є те, що дитина буде більш захищеною, адже поки няня буде доглядати за дитиною, вона буде нести за неї відповідальність перед законом. Це дуже важливо. Адже сьогодні няні, з якою батьки не укладають трудовий договір, важко пред’явити претензії, якщо вона, наприклад, неналежним чином виконувала свої обов’язки або нашкодила здоров’ю дитини. 

Кіцманське бюро правової допомоги інформує про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізується Міністерством юстиції України у співпраці з системою безоплатної правової допомоги. Метою даного проекту є підвищення юридичної грамотності українців та формування нової правової культури в суспільстві. Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

            Для отримання правової допомоги можна звернутись до відділу «Кіцманське бюро правової допомоги» Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:   м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83  або за тел.: 2-10-38. Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет – спілкування «Скайп» набравши «Кіцманське бюро правової допомоги», або «kitsmanske@legalaid.cv.ua»  щоденно з 9.00 до 18.00 год. (крім вихідних та святкових днів).      

             Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.  

   

 

ПЕРЕЙТИ ДО РОЗДІЛУ ІНФОРМАЦІЯ →