КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Я Маю Право > Інформація > Як отримати компенсацію, якщо ви послизнулися і травмувалися на слизькій дорозі?
Я Маю Право / Інформація

Як отримати компенсацію, якщо ви послизнулися і травмувалися на слизькій дорозі?

31-01-2019, 15:38

 Досить часто опади випадають неочікувано для всіх: як для відповідних служб - так і для пересічних громадян. Нерідко такі сюрпризи закінчуються забоями чи переломами. І тоді виникає запитання: «А чи може людина, яка послизнулась і травмувалась на вулиці, отримати компенсацію за свої травми?»

Якщо ви наперед передбачили та потурбувалися щодо можливих потенційних небезпек для власного здоров’я і застрахувалися – вам простіше. Адже у разі нещасного випадку ви можете отримати відшкодування від страхової компанії. Незастрахованій людині, котра захоче отримати компенсацію за травми, отримані на слизькому тротуарі, необхідно буде зібрати докази того, що нещасний випадок стався через неприбраний сніг, або непосипаний лід.

Якщо ви йшли один, впали та травмувались – сфотографуйте на телефон місце падіння з «прив’язкою» до якогось об’єкту нерухомості, на якому є вивіска.  Уважно подивіться навкруги – чи є поблизу банківська установа, магазин, у яких зазвичай є камери зовнішнього спостереження – там можна буде взяти відеозапис.  Якщо є можливість попросити когось з перехожих засвідчити ваше падіння в разі звернення до суду, то візьміть його контактні дані та номер телефону.

У травмпункті в картці доставки має бути обов’язково вказана причина травми – через падіння на вулиці такій-то, біля будинку такого-то, офісу фірми, тощо. Бажано записати всі дані бригади медиків, які вас доставили з місця падіння до лікарні. Також варто зробити медичне обстеження, аби визначити ступінь тяжкості тілесних ушкоджень. Якщо травму можна кваліфікувати "більш, ніж легкого ступеня" – швидка допомога по факту заподіяння травми повинна повідомити поліцію.

Якщо працівники поліціі зафіксували факт отримання травми, потрібно написати заяву в правоохоронні органи. Всі дані будуть внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Далі потерпілий повинен пройти судово-медичну експертизу, яка визначить ступінь тяжкості тілесного ушкодження.   Потім оформляється позов до суду за місцем знаходження відповідача.

У випадку, якщо ви постраждали біля свого будинку – претензії слід висувати комунальному підприємству, яке обслуговує ваш будинок. При падінні на сходах офісу, банку, супермаркету, відповідальність повинен нести той, на кого покладено обов’язок прибирати цю територію.  

Отже, якщо подібна неприємність з вами все ж таки сталась – обов'язково це зафіксуйте та за можливості знайдіть свідків. Звертайтеся у травмпункт і детально опишіть все, що сталося. Візьміть медичний висновок про свій стан здоров’я. Знайдіть власника "небезпечної" території – висувайте претензії йому. У більшості випадків – правда буде на вашому боці. Звісно, якщо ви матимете бажання і терпіння пройти усю цю непросту процедуру та зібрати необхідні докази. Тому для власного ж здоров’я будьте взимку на вулиці обережними та уважними. Не поспішайте. Бережіть себе! Адже здоров’я це найцінніше!

Для отримання правової допомоги можна звернутись до відділу «Кіцманське бюро правової допомоги» Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:   м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83  або за тел.: 2-10-38. Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет – спілкування «Скайп» набравши «Кіцманське бюро правової допомоги», або «kitsmanske@legalaid.cv.ua»  щоденно з 9.00 до 18.00 год. (крім вихідних та святкових днів).      

  Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Крім цього, Кіцманське бюро правової допомоги інформує про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізується Міністерством юстиції України у співпраці з системою безоплатної правової допомоги.

Метою даного проекту є підвищення юридичної грамотності українців та формування нової правової культури в суспільстві. Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

 

ПЕРЕЙТИ ДО РОЗДІЛУ ІНФОРМАЦІЯ →