КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КІЦМАНСЬКА МІСЬКА РАДА ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Головна > Я Маю Право > Інформація > Що робити працівникові якщо роботодавець не підписує заяву про звільнення?
Я Маю Право / Інформація

Що робити працівникові якщо роботодавець не підписує заяву про звільнення?

13-11-2018, 11:17

       Досить часто виникає проблема коли у працівника виникає потреба звільнитись із займаної посади. Він приносить роботодавцю заяву про звільнення за власним бажанням, а роботодавець  в свою чергу відмовляється його звільняти.Відповідно до статті 38 «Кодексу законів України про працю»,  працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні.

         Законодавець закріпив за працівником право на розірвання трудового договору за власним бажанням, укладеного на невизначений строк за умови обов’язком двотижневого попередження про звільнення. Тобто, якщо роботодавець відмовляється прийняти та підписати заяву, то в такому випадку працівнику необхідно направити заяву про звільнення поштовим відправленням з повідомленням про вручення на юридичну або фактичну адресу підприємства, де він працює.  День отримання роботодавцем заяви буде вважатись днем подання працівником заяви про звільнення.

Таким чином, заява вважається прийнятою і роботодавець зобов’язаний видати наказ про звільнення працівника після відпрацювання ним двотижневого терміну, який відраховується з дня отримання роботодавцем заяви про звільнення.

         У разі, коли працівнику необхідно терміново звільнитись, він має право не чекаючи двохтижневого терміну, звільнитися з роботи якщо це зумовлено неможливістю продовжувати роботу. Поважними причинами у такому випадку можуть бути: переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом; інші поважні причини. Зазначений   перелік причин є не вичерпними. За таких обставин роботодавець повинен звільнити працівника у термін вказаний в заяві останнього.

 Відповідно до статті 47 «Кодексу законів України про працю» роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести остаточний розрахунок з працівником.Якщо, незважаючи ні нащо, роботодавець все одно відмовляється  звільнити працівника, то для відновлення порушеного права на звільнення необхідно звернутися до суду.

Для отримання правової допомоги можна звернутись до відділу «Кіцманське бюро правової допомоги» Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:   м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83  або за тел.: 2-10-38. Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет – спілкування «Скайп» набравши «Кіцманське бюро правової допомоги», або «kitsmanske@legalaid.cv.ua»  щоденно з 9.00 до 18.00 год. (крім вихідних та святкових днів).     

  Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.  

         Крім цього, Кіцманське бюро правової допомоги інформує про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізується Міністерством юстиції України у співпраці з системою безоплатної правової допомоги. Метою даного проекту є підвищення юридичної грамотності українців та формування нової правової культури в суспільстві. Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

ПЕРЕЙТИ ДО РОЗДІЛУ ІНФОРМАЦІЯ →